Livet med hund

Om det är något vi svenskar gillar så är det våra fyrbenta familjemedlemmar. Livet med hund medför mängder av skratt, mys och glädje som en familj utan husdjur tyvärr inte får uppleva på samma sätt.

Hundar i familjen

flera hundarMänniskan och hunden har en väldigt nära relation, åtminstone i hemmet. Om man tänker efter har husdjur i sin helhet kommit att vara något vi värderar högre idag än för bara några år sedan. Lägger man ihop antalet hundar och katter som finns i Sverige är det nämligen omkring 2 miljoner av dem, det är alltså i stort sätt var fjärde hushåll, skriver Upsala Nya Tidning. Antagligen kan det bero på att husdjur, och särskilt hundar, går bra ihop med barn och på så sätt blir ett utomordentligt tillskott för familjen.

Hundar och barn

Hundar är ett naturligt tillskott i familjen och kan tillföra mycket för både barnen och de vuxna, detta är även något som Svenska Kennelklubben intygar. Men finns det specifika hundraser som skulle fungera bättre än andra att ha i närheten av barnen? Nja, inte om man frågar SKK i alla fall. De menar snarare att det är viktigt att hunden inte ska bli sedd eller behandlad som en leksak, det är trots allt ett liv som kräver all den mat och kärlek som en människa gör. Ska man köpa hund är det viktigt att vara ordentligt förberedd innan, samt komma fram till gemensamma regler för hur man lägger upp skötseln av hunden. Ingen person i familjen ska behöva ha hela ansvaret självt, allra minst ett barn.

Ytterligare en aspekt att ha i åtanke är att inte köpa en allt för liten hund. Barn kan lätt bli frestade att lyfta dem och på så sätt råka orsaka skada på både sig själv och hunden. Det allra viktigaste är dock som sagt att vara noga med planeringen innan. Är du det ökar du chanserna till att du, din familj och hunden får en bra relation och att hälsan och välmåendet består.