Tips för en lyckad hunduppvisningen

Det är något särskilt med att åka på hunduppvisning: en dag med den fyrbenta bästa kompisen, roliga möten och en fin atmosfär. Det är också roligt att träna inför en hunduppvisning och se hur hunden står sig i konkurrensen. Här kommer tipsen för en lyckad hunduppvisning.

Hundutställning

hundAtt åka på hundutställning handlar om att visa upp sin hund och få den bedömd utifrån hur rastypisk hunden är. Om du har egen kennel är det självklart mycket viktigt, men för många hundägare handlar uppvisningen om att få umgås med hundar och hundmänniskor hela dagen, eller rent av en helg. Om du älskar hunduppvisningar bör du satsa på att åka på internationella hunduppvisningar, vilket både ger dig en möjlighet att se fler hundar men också att lära känna nya människor. Det kan också vara klokt att åka på internationella hunduppvisningar – både i Sverige och utomlands – om du har en kennel. En årlig mässa att åka till är My Dog i Göteborg.

Förberedelser inför en hunduppvisning

Innan du åker på en hunduppvisning bör du och din hund träna på att gå rätt. Ett tips är att åka på en eller ett par hundarrangemang innan du ställer ut din hund för första gången. Ju mer du vet om hur det går till, desto tryggare kommer du att vara – och i slutändan också din hund. Titta på hur hundarna går, ta hjälp av Youtubefilmer och träna din hund att gå på rätt sätt. Det är också viktigt att din hund har alla vaccinationer och papper som behövs. Om du ska åka utomlands bör du skaffa hundpass i god tid. Tänk också på att förbereda både dig och din hund på rätt sätt om ni ska flyga till en hundutställning.

Packlista för en hundutställning

packaDet är många saker som du behöver ta med på en hundutställning. Ett tips är att köpa en riktigt bra resväska som du använder för just det ändamålet. Oavsett om du ska på utställning i Sverige eller utomlands har du nytta av att ha en praktiskt – och snygg – resväska med hjul. Då har du allt samlat på en plats. Det är också enkelt att komma till en utställning med alla saker samlande i väskan och din hund i koppel vid din sida. Det finns många bra väskor att välja på online hos Resväskor, så köp din resväska på resväskor.se och kom väl förberedd till hunduppvisningen.

  • pass – för både dig och hunden om ni åker på en internationell hunduppvisning
  • vaccinationsintyg
  • nummerlapp
  • utställningskoppel
  • hundfilt
  • vatten och vattenskål
  • hundhandduk – skriv gärna namn på den
  • kammar och borstar
  • hopfällbar stol

Att ta med en hopfällbar stol kan göra stor skillnad: det är skönt att kunna sitta ner, dricka en kopp kaffe och slappna av. Det underlättar också för din hund att du har en plats att sitta på – och din bästa kompis får en trygg plats att ligga vid. Om du inte har med en egen stol finns det en risk att du måste sitta vid ett kafébord eller att det inte finns någon sittplats kvar. Med egen stol kan du sätta dig så nära andra hundägare att ni kan samtala – det är ju en del av nöjet med hundutställningar – men samtidigt med så stort avstånd att din hund kan slappna av.