Utgifterna med hund

Ingen hund är den andra lik. Idag finns det hundar i alla möjliga storlekar, färger och med olika hårtyper. Vissa raser är mindre i storlek än katter medan andra kan växa sig otroligt höga med en mankhöjd på nästan en meter. Priset skiljer sig raserna emellan men det är lyckligtvis inte baserat på längd och vikt, utan hundens stamtavla och hur trendig rasen är.

Olika priser beroende på ras

kundvagn med hundmatDe flesta vet om att det finns otroligt många hundraser där ute, men att priset kan variera så pass mycket beroende på ras är något som kan få folk att reagera. Tittar man på hur mycket de populäraste raserna i Sverige kostar hamnar man på en summa omkring 10 000 till 15 000 kronor. De vanligaste raserna är Labrador och Golden retriever och ligger ganska medel prismässigt. Det är en väldigt stor summa att lägga ut, men det är långt ifrån lika dyrt som de mest exklusiva raserna kan kosta. Jämför man priset av en Golden retriever med en Tibetansk mastiff skiljer det sig en kostnad av omkring 50 000 kronor. De kan nämligen kosta upp mot 60 000 kronor och är med andra ord ingen hundras som är vanlig att se på gatan. Man skulle kunna tro att den Tibetanska mastiffen är världens dyraste hundras, men så är inte fallet. Är du ute efter en riktigt exklusiv hundras är det en så kallad Löwchen du ska köpa. Du bör dock ha gott om pengar över för att ha råd med en renrasig sådan då de kostar omkring 100 000 kronor.

Det här är vad en hund kostar

svart hundAtt köpa hund är långt ifrån en engångskostnad. Ser man på helheten är summan man betalar uppfödaren för själva hunden relativt låg jämfört med alla utgifter som tillkommer i efterhand. Hunden ska få vård, mat och alla tillbehör som krävs för att de ska kunna leka och rastas. Ett veterinärbesök kostar mycket pengar och har du och din hund otur sticker priset snabbt iväg, därför är det väldigt viktigt att se till att försäkra vovven. Expressen har genomfört en spännande undersökning där de räknar ut vad olika sorters husdjur kostar per år och under en hel livstid. Hundar ligger i topp med en kostnad av drygt 7000 kronor per år, eller 85 000 kronor under hela livstiden. Om det känns för saftigt men du ändå vill ha ett husdjur bör du kika på en hamster eller varför inte en guldfisk? En hamster kostar endast drygt 1000 kronor om året. Gemensamt inför alla husdjursköp är att ha en stadig ekonomi, tid och kärlek att ge djuret. Om du i dagsläget känner att du inte kan leva upp till de krav som ställs att vara djurägare bör du vänta och istället se fram emot den dag du faktiskt känner att vardagen skulle funka med en fyrbent vän i familjen.